Verschil tussen lumen, lux en candela

 

soorten inbouwspotjes

Veel mensen die led spots willen gaan aanschaffen, raken op het eerste gezicht in de war door de verschillende termen die hierbij komen kijken. Lumen, lux en candela zijn allemaal manieren om de hoeveelheid licht uit te drukken, op verschillende manieren. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze termen? We geven een korte uitleg, zodat je beter weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van led spots.

Lumen

Lumen is een eenheid voor het totale aantal licht dat door de led spots uitgestraald wordt. De richting waarin het licht straalt, is hierbij niet van belang. Het aantal lumen is een betere eenheid voor het kopen van led spots dan het aantal Watt, omdat hierbij rekening wordt gehouden met wat de mens daadwerkelijk kan zien. De kleur en de temperatuur van het licht spelen namelijk een grote rol bij de hoeveelheid licht die we kunnen waarnemen. Verschillende led inbouwspots kunnen bij dezelfde hoeveelheid Watt dus een heel andere hoeveelheid lumen hebben.

Lux

Lux is hetzelfde als het aantal lumen, maar dan wordt er ook nog rekening gehouden met het oppervlak. De lux waarde van led spots is dus in principe de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak schijnt. Voor elke ruimte gelden lux waardes die vaak worden aangehouden bij het bepalen van de hoeveelheid led spots die geplaatst moeten worden.

Candela

Tot slot hebben we nog candela, een term die wordt gebruikt voor de lichtsterkte van led spots. Het aantal candela is het aantal lux dat door de led spots wordt geproduceerd op een afstand van 1 meter. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de hoek van het licht. 1 candela staat gelijk aan de sterkte van het licht van een kaars. Hiermee kun je het aantal candela dat op de verpakking van je led spots staat dus vergelijken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *